top of page
Zoeken

5 tips om meer uit je dagboek te halen


Schrijf er meer in en je haalt er meer uit. Zo simpel is het eigenlijk. Toegegeven, het is makkelijker gezegd dan gedaan.

Daarom deel ik vandaag 5 geweldige tips met je om het schrijfproces te vergemakkelijken én om de output van je inspanning meteen ook tastbaar te maken. Zeg nu zelf, als dat schrijven je ook nog fantastische inzichten geeft over je leven, dan ben je echt goed bezig!

Maak gebruik van de volgende verhaalstarters en vul ze aan.

1. Ik wil me herinneren…

Deze suggestieve start van een zin kan zowel betrekking hebben op gebeurtenissen uit het verleden als op dingen die je nog wil verwezenlijken.

Enkele voorbeelden:

  • Ik wil me herinneren hoe het klonk als we samen door de verse sneeuw stapten.

  • Ik wil me herinneren hoe opgelucht ik was toen ze na een reis van drie maanden veilig weer thuis kwam.

  • Ik wil me herinneren hoe ik er vandaag met volle overtuiging voor koos om 100% mezelf te zijn.

  • Ik wil me later herinneren dat we niet opgegeven hebben en samen de berg hebben beklommen.

2. Schrijf een brief aan jezelf

Het lijkt een moeilijke opdracht maar als je even de tijd neemt om je ogen te sluiten, diep in te ademen en je omgeving te vergeten schrijf je de mooiste inzichten voor jezelf neer.

Begin je brief met ‘Lieve meid’ of ‘Lieve jongen’ en let the magic happen! Je hart geeft zelf wel aan wat het op dat moment met je wil delen: jij bent de vertaler. Geniet van het resultaat!

3. Ik kom uit…

Met deze verhaalstarter kan je alle kanten uit. Je kan teruggaan naar je roots: afkomst, geografie, religie of zelfs het gezin waarin je bent opgegroeid. Maar je kan het ook dichterbij houden en het verhaal van een recente periode vertellen.

  • Ik kom uit een woelige periode met m’n partner…

  • Ik kom uit enkele euforische weken omdat…

4. Vanbinnen / vanbuiten

Dit is een prachtige mindfulness-oefening die je laat stilstaan bij wat je vanbinnen voelt en wat je vanbuiten waarneemt. Soms lopen die gelijk, soms ook helemaal niet. Schrijf je gewaarwordingen en observaties neer zonder oordeel of verwachting en sta versteld van wat het je leert!

Vanbinnen voel ik…

Vanbuiten zie ik / hoor ik / ruik ik …

5. Ik word blij van…

Sta stil bij de eenvoudige dingen die je elke dag blij maken. Bij de grote gebeurtenissen van het leven waarin je vreugde ervaart. Waar werd je vroeger vrolijk van en voel je dat vandaag nog? Kortom, duizend en één vragen over blijdschap, vreugde en zegeningen!

bottom of page